jajcemlincici
Oktobar/listopad

SICILIJA CATANIA – GIARDINI NAXOS – TAORMINA – ETNA – NOTO – SIRACUSA

DIREKTAN CHARTER LET IZ SARAJEVA!

01.10-05.10.2019.
5 DANA/AVION
Tajnovita Sicilija, otok u srcu Sredozemlja, ponosi se bogatom historijom, mitovima i legendama. Šaroliki krajolik Sicilije nudi nam sve od obalnog područja do planinske unutrašnjosti i plodnih visoravni... Zbog svog geografskog položaja Sicilija je pravi lonac za taljenje i mjesto gdje se susreću sjevernoafrička, arapska i evropska kultura. Tako je Sicilija zemlja sa svojim jezikom, temperamentnim stanovništvom i mnogim tajnama zapisanima na kožu istraživačkog duha hedonističkih putnika!
„Kad vidite Siciliju, vidjeli ste cijeli svijet“ – uzrečica je to s kojom bi Vam mnogi Talijani pokušali opisati ljepote svog ostrva. Nepregledne obale, uske ulice, planine i vulkani, vinogradi i polja žita, maslinici i plantaže agruma, brojni kulturni spomenici, zanimljiva prošlost i stanovnici te ukusna jela i odlično vino – samo su neke od vrlina ovog otoka. Mjesto je to gdje se legende i mitovi idealno stapaju sa stvarnošću. Sicilija je ostrvo gostoprimstva na kojem ćete se uvijek osjećati dobrodošlima i mjesto na kojem ćete se osjećati posebno!

Na ovom putovanju iskoristite priliku i posjetite Taorminu i Savocu živopisna mjestašca koja su inspirisala Francisa Forda Coppolu gdje da snimi kultnu triologiju „Kum“, osvojite Etnu, najveći aktivni vulkan na svijetu i posjetite baroknu Katanju u nezaboravnom obilasku grada, i na kraju obiđite Arhimedovu Siracuzu u kojoj se kriju tajne antičkih Grka i odmorite se u prekrasnom Notu, vjerovatno najljepšem gradića na ostrvu.


PROGRAM PUTOVANJA

 

  1. DAN, 01.10.2019. (UTORAK), SARAJEVO – CATANIA – GIARDINI NAXOS

Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 06.00h*. Prijava za let i polijetanje za Cataniu u 8.00h. Slijetanje na aerodrom u Cataniji u 10.15h. Nakon carinske i pasoške kontrole, transfer do Giardini Naxsos i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

  1. DAN, 02.10.2019. (SRIJEDA), GIARDINI NAXOS – TAORMINA – SAVOCA

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet Taormina i Savoca. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Selo je popularnost steklo i zbog legendarnog filma “Kum”. Na ulazu u katedralu Sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imaćete kratak odmor uz espresso ili granitu u nekom od barova (preporučujemo bar “Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje Taormine i šetnja njenim historijskim centrom, koji će Vas oduševiti. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel.  Slobodno vrijeme. Noćenje. 

    

  1. DAN, 03.10.2019. (ČETVRTAK), GIARDINI NAXOS – ETNA – CATANIA – OUTLET SICILIA

Nakon doručka fakultativni izlet za Etnu – najviši evropski vulkan. Poludnevni izlet, odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri). Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni.  Slijedi organizovano razgledanje Katanije. Grad je jedinstvena mješavina uticaja brojnih kultura kroz istoriju što najbolje pokazuju prostrani Piazza del Duomo sa impresivnom fasadom Basilica di Santa Agata, teatar Belini i piazza Bellini, te mnogobrojne barokne palate. Slobodno vrijeme za odmor i šetnju: posjetite Castello Ursino, uživajte u atmosferi Piazza Stesicorus ili u šopingu u Via Etnea.

Slijedi povratak u hotel uz zaustavljanje u shopping outlet centru Sicilia (najveći i najbolji shopping centar na Siciliji). Slobodno vrijeme za kupovinu.  Povratak u hotel. Povratak u hotel. Noćenje.

  

  1. DAN, 04.10.2019. (PETAK), GIARDINI NAXOS – SIRACUZA – NOTO

Nakon doručka predlažemo fakultativni izlet u Sirakuzu i Noto. Ovaj jedinstveni izlet započinjemo istraživanjem grada veoma bogate historije, kulture i tradicije koja datira još iz doba kada je njenim ulicama prolazio čuveni Arhimed. U Siracuzi Vas očekuju lavirint uličica oko elegantnog Piazza Archimede (Arhimedovog trga), Tempio di Apollo (Apolonov hram) kao i trg Katedrala, možda i najljepši trg u Italiji, sa fasadom iz XVIII vijeka. Slobodno vrijeme upotpunite šetnjom po ostrvu Ortigia. Izlet nastavljamo posjetom šarmantnom gradiću Noto (još jedno mjesto na Siciliji koje je uvršteno u 100 najljepših mjesta na svijetu). Obilazak Nota. Slobodno vrijeme. Povratak u Girardini Naxos preko Catanie. Noćenje.

   

 

  1. DAN, 05.10.2019. (SUBOTA), GIARDINI NAXOS – CATANIA – SARAJEVO

Doručak i napuštanje hotela. Slobodno vrijeme. Transfer iz hotela do Fontanarossa aerodroma u Cataniji. Charter let za Sarajevo u 17.00h, sa slijetanjem u Sarajevo u 19.15h.


CIJENA:  799,00 KM (first minute ponuda za rezervacije do 20.08.2019.)

             Cijena nakon 20.08.2019. god. iznosi  899,00 KM

 

U cijenu je uključeno:

- Avio charter prijevoz na relaciji Sarajevo – Catania – Sarajevo (20kg čekirani prtljag + 7kg ručni prtljag),

- Transfer aerodrom – hotel – aerodrom,

- Smještaj u hotelu 3+*/4* na bazi 4 noćenja sa doručkom u dvokrevetnim i/ili trokrevetnim  sobama u Giardini Naxos ili regiji,

- Ulazne takse u gradove u Siciliji,

- Usluge stručnog vodiča tokom putovanja i boravka u Italiji i kompletna organizacija putovanja.

 

U cijenu nije uključeno:

- Aerodromske takse 150,00 KM,

- PZ osiguranje 10,00 KM,

- Fakultativni izleti (Izlet u Taorminu i Savocu 35,00 EUR, izlet na Etnu i Cataniu 45,00 EUR, izlet u Siracuzu i Noto 55,00 EUR),

- Boravišna taksa koja se plaća na recepciji hotela (2,00 - 5,00 EUR po osobi po noći),

- Doplata za jednokrevetnu sobu 240,00 KM.

VAŽNE NAPOMENE:

* Kod charter letova moguća je promjena satnice u polasku i u povratku.                                         

 

Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 3 mjeseca od planiranog dana povratka sa putovanja.

Realizacija fakultativnih izleta na minimum 30 prijavljenih putnika po autobusu.
Kalkulacija je rađena na bazi minimum 100 putnika.
Sa uplatom akontacije putnik prihvata Opće uslove putovanja.
Agencija zadržava pravo promjene rasporeda fakultativnih posjeta usljed nepredviđenih okolnosti.